Theatergroep Bluv speelt op 17 september de voorstelling ‘De goede mens van Sezuan’ in de tuin van het PieterBrueghelHuis

Met de voorstelling ‘De goede mens van Sezuan’, van Bertolt Brecht boort Theatergroep BLUV dit theaterseizoen weer een actueel thema aan: armoede. Naast de voorstelling werkt de groep samen met organisaties die zich inzetten voor kansarmen. Op 17 september speelt de voorstelling in het PieterBrueghelHuis in Veghel.


Naast de voorstelling organiseert BLUV samen met het PieterBrueghelHuis een lunch voor mensen die leven onder de armoedegrens. Zij kunnen daarnaast de voorstelling gratis bezoeken.
Een groot thema in De goede mens van Sezuan is armoede en wat er gebeurt als ergens klaarblijkelijk ‘wat te halen valt’. Bertolt Brecht was in de tijd van Nazi-Duitsland erg pessimistisch over de mensheid. Hij zag veel onderdrukking en kwam zo tot de vraag: bestaat ‘de goede mens’ eigenlijk nog wel? Anno nu zien we ook steeds meer onvrede en polarisatie in de maatschappij. Bovendien is het thema armoede ook nu, ook in Nederland, actueler dan ooit. De verschillen tussen arm en rijk zijn nog steeds groeiende. We hebben te maken met vluchtelingen en asielzoekers, maar ook ‘gewone Nederlanders’ die door allerlei problemen dakloos kunnen raken.

Cultuur cadeau

Daklozenproblematiek en voedselbanken zijn onderwerp van gesprek. BLUV zoekt naast de voorstelling de samenwerking met andere relevante organisaties, zoals de (landelijke) Voedselbank. Door met dergelijke organisaties de samenwerking te zoeken, brengt de groep mensen die de weg naar cultuur doorgaans niet zo snel vinden, nu op een laagdrempelige manier in aanraking met (muziek)theater.

Het stuk
Bestaan er eigenlijk nog wel goede mensen? En: ‘het goede doen’, wat is dat precies? In De goede mens van Sezuan van Bertolt Brecht dalen drie goden neer op aarde om een goed mens te zoeken. Niemand verleent hen onderdak, behalve het hoertje Shen Te. De goden belonen haar rijkelijk en geven haar opdracht goed te doen voor zichzelf én anderen. Maar laten die anderen daar nou net misbruik van te maken…
Onder begeleiding van spel en livemuziek gaat regisseur Harold Schraven Theatergroep BLUV op zoek naar het antwoord op de vraag hoe je nou een goed mens kunt zijn.

De voorstelling vindt plaats in de tuin van het PieterBrueghelHuis en begint om 20.00 uur. Houdt dus rekening met de weersomstandigheden. Kaarten zijn te koop via www.tgbluv.nl.